Διαδικτυακό Εργαστήρι

Η Διεθνής  Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών (ΙFSW) διοργανώνει κάθε χρόνο ,τον Μάρτιο δράσεις για την ευαισθητοποίηση στην Κοινωνική Εργασία και το έργο των Κοινωνικών Λειτουργών. Για να συμβάλλει στις δράσεις αυτές το CIF HΕLLAS προσφέρει ένα διαδικτυακό Εργαστήρι σχεδιασμένο από τις κοινωνικές λειτουργούς Μαρία Παναγιωτίδου και Ελένη Κουρλέση:
” …η μουσική μου, η αφήγησή μου.. η δύναμή μου… “
Με αφετηρία ένα τραγούδι που αναφέρεται στους «ήρωες» που μας δίνουν δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής, θα κινηθούμε στο χώρο της εικαστικής παρέμβασης με στόχο να ανακαλύψουμε τις εσωτερικές και εξωτερικές μας δυνάμεις. 

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε, σε προσωπικό, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό επίπεδο, ψάχνουμε να βρούμε τις δυνάμεις για να ανταπεξέλθουμε σε παλιές και νέες προκλήσεις. Υποστηρίζοντας τον εαυτό μας ως άτομο και επαγγελματία, υποστηρίζουμε και τους ωφελούμενους μας. Aναδεικνύοντας τις προσωπικές πηγές της δύναμης μας, τους βοηθάμε να ανακαλύψουν και οι ίδιοι τις δικές τους πηγές ανθεκτικότητας.

Η τέχνη σε αυτή μας την προσπάθεια μπορεί να έχει υποστηρικτικό ρόλο και να γίνει αρωγός μας.

Η μουσική και το τραγούδι μας ταξιδεύουν, μας βοηθάνε να ανακαλύψουμε κρυμμένες πτυχές του εαυτού μας και να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικότερα.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την εκφραστική θεραπεία μέσω τεχνών, θα οδηγηθούμε σε ένα ταξίδι προσωπικής ανακάλυψης όπου θα συναντηθούμε με τον άλλον και μέσω του άλλου, θα γνωρίσουμε περισσότερο τον εαυτό μας.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να έχουν στη διάθεση τους χαρτιά και χρώματα (ξυλομπογιές, μαρκαδόρους..)
Το Εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς και κοινωνικούς επιστήμονες και θα γίνει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ΖΟΟΜ. Υπάρχει όριο συμμετεχόντων στα 30 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όσες/οι ενδιαφέρονται, μπορούν να στείλουν e-mail στη διεύθυνση cifhellas@cifhellas.gr μέχρι τις 23 Μαρτίου αναγράφοντας ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, τηλέφωνο επικοινωνίας και μια μικρή περιγραφή για το κίνητρο συμμετοχής, και θα τους σταλεί ο σύνδεσμος ΖΟΟΜ.
Το εργαστήριο είναι δωρεάν και δεν θα δοθούν βεβαιώσεις.

Θα πραγματοποιηθεί την Τέταρτη 24 Μαρτίου στις 18.00. Διάρκεια 2 ώρες.

Οι συντονίστριες:
Η Μαρία Παναγιωτίδου είναι Κοινωνική Λειτουργός, ΜSc, μέλος του ΔΣ του CIF. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακού τύπου εκπαιδεύσεις στη Συμβουλευτική και στον Προσανατολισμό, στη Συμβουλευτική Απεξάρτησης καθώς και στη Διοίκηση και στο Κοινωνικό Σχεδιασμό. Έχει ειδικευτεί στην Κλινική Eκφραστική Ψυχοθεραπεία μέσα από το Συνδυασμό Διαφορετικών Καλλιτεχνικών Μέσων (Ιntermodal Clinical Εxpressive Τherapy), από τον Dr Avi Goren-Bar, με τον οποίο και συνεργάζεται στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας “Αιων”στο πλαίσιο της άνω εκπαίδευσης, ως βοηθός εκπαιδευτών. Παράλληλα, παρακολουθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη συστημική θεραπεία οικογένειας. Tαυτόχρονα, είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων μη τυπικής μάθησης και έχει ειδικευτεί στην εκπαίδευση και εμψύχωση μέσω τέχνης. Ως εκπαιδεύτρια/συντονίστρια έχει συνεργαστεί με διάφορους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι υπέρμαχος της δια βίου μάθησης και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω σε διάφορα θέματα όπως τη δραματοθεραπεία, τη χοροθεραπεία, τη Καταξιωτική Συστημική Διευρεύνηση, τη γνωσιακή –συμπεριφοριστική και τη Συνέντευξη Κινητοποίησης. Ως σκηνοθέτης δύο ταινιών ντοκιμαντέρ έχει συμμετάσχει σε Φεστιβάλ Κινηματογράφου και ασχολείται με το θέατρο, το σύγχρονο χορό, τη μουσική και τον αυτοσχεδιασμό. Έχει εργαστεί στον τομέα της Κοινοτικής Ψυχιατρικής, της Διαπολιτισμικότητας, της Απεξάρτησης και της Παιδικής Προστασίας.

Η Ελένη Κουρλέση είναι Κοινωνική Λειτουργός, έχει σπουδάσει μουσική, και έχει ειδικευτεί στην Κλινική Eκφραστική Ψυχοθεραπεία μέσα από το Συνδυασμό Διαφορετικών Καλλιτεχνικών Μέσων (Ιntermodal Clinical Εxpressive Τherapy), από τον Dr Avi Goren-Bar. Είναι εκπαιδευόμενη επόπτρια μέσω τέχνης και φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επιστήμες της αγωγής, Πρώτη αγωγή και Εκπαίδευση» του Ευρωπαϊκού Παν/μου Κύπρου. Επίσης, έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Αναλυτική Ψυχοθεραπεία, έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια της Συστημικής Προσέγγισης και έχει ολοκληρώσει το 1ο επίπεδο εκπαίδευσης στο Theta Healing. Συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ διδάσκοντας στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κλινικής Εκφραστικής Ψυχοθεραπείας» ως μέλος της ομάδας εκπαιδευτών του Dr. Avi Goren Bar. Εργάζεται από το 2007 στο Κέντρο Πρόληψης, Αχαΐας Καλλίπολις, στην Πάτρα, στον τομέα της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, εθελοντές και νέους. Έxει εργαστεί στον τομέα της Κοινοτικής Ψυχιατρικής μέσα από την υποστήριξη και τη συμβουλευτική ατόμων που πάσχουν από ψυχική νόσο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων εκφραστικών θεραπευτών & Jungian Coaches.

Την δημιουργική φωτογραφία/αφίσα έκανε η Θάλεια Τζαννετάκη, φίλη του CIF και host family ενώ …μοντέλα είναι συμμετέχουσες στο IPEP HELLAS, 2019